2012. január 20., péntek

DAIKIRAI

Szóval. Én tudtam, hogy Amerika hülye. Tisztában voltam vele.
De hogy ennyire?! Ez már tényleg a kibaszás netovábbja.

SOPA és PIPA. Stop Online Piracy Act és Protect Intellectual Property Act.
Ezek a törvények a kalózkodás, jogtalan letöltés, hamisítás, levédetett cuccok terjesztés ellen próbálnak tenni valamit. És hogyan?
Megszűntették a megaupload-ot. Az alapítóját nemrég tartóztatták le.
Ha a PIPA valóban törvényként életbe lép, akkor valószínűleg a youtube-nak is búcsút mondhatunk. Meg a mediafire-nek, a 4shared-nek, később a torrenteknek, és hadd ne soroljam tovább.

Én elhiszem, hogy piszkálja a csőrüket, hogy nem minden ember veszi meg a filmjeit eredeti DVD-n, nem minden ember eredeti CD-ről hallgatja a kedvenc előadóit, és, hogy nem mindenki eredeti játékokat vesz meg, de könyörgöm.. mégis. azon a felső tízezren kívül ki a fészkes fenének van rá pénze?!
Ráadásul öt évig terjedő börtönbüntetés jár annak, aki mégis "kalózkodik". Most komolyan... ki nem tölt le semmit? Nincs is olyan ember.
A megaupload 2005 óta létezik, ne mondják nekem, hogy soha nem találkoztak még vele eddig. De szemet hunytak felette, hiába nem kellett fizetni a letöltésért, működött és létezett, és senkit nem zavart. Most hirtelen meg már nincsen. Bekaphatják, de úgy istenigazából.
Mióta létezik internet, azóta létezik netes kalózkodás, és biztos, hogy a SOPA meg a PIPA mellett is meg fogják találni a módját az emberek, hogy kibújjanak a törvény alól. Ezzel nem sok mindent oldanak meg, legfeljebb megnehezítik a dolgukat, meg baromira növelik az ellenszenvet.
Most gondoljatok már bele.. Nem lenne youtube. Kínában meg Észak-Koreában nincsen youtube. Csak Kína kommunista, Észak-Korea meg még autokratikusabban kommunistább. Mi meg itt hávájkodunk a demokráciában, és olyan oldalakat szünetetnek/szüntetnének meg, amik évek óta az életünk részei.
Hát tudják mit? Csináljanak valamit a gazdasággal. Ne csak üljenek a pénzükön, hanem tegyenek valamit, hogy fellendüljön az a kurva világgazdaság meg makrogazdaság, alakítsanak ki olyan feltételeket, amelyek mellett az embereknek nem akkora érvágás a SOPA meg a PIPA. Ha megcsinálják, azt mondom, oké, végülis korrekt. De amíg egy tízmilliós országból tízezren engedhetik meg maguknak, hogy mindent eredetiben vegyenek meg, addig ne pofázzunk "jogtalan kalózkodásról" meg "jogok megsértéséről", meg "illegális terjesztésről".

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése